Stichting Militaire Lourdes Bedevaart Top fotoTop fotoTop foto Insigne 2023


Agenda

Reisverslagen 2017

Reisverslagen 2017

Reisverslag van Werner Schwab:
http://wernerschwab.nl/ws1/?page_id=878

 

Jonge militairen naar Lourdes, een verslag over de leerlingen van OTC-KMAR:
https://www.dgv.nl/nl/katholiek/wat-doen-wij/jonge-militairen-naar-lourdes

 

Fietsend naar Lourdes:
74-jarige Nieuw-Guineaveteraan fietst 1400 km naar Lourdes
Veteranen fietsen in het spoor van de Engelandvaarders naar Lourdes
Krantenartikelen Veteranen fietsen in het spoor van de Engelandvaarders

 

Artikelen in (defensie)bladen:
Katholiek Nieuwsblad 19 mei 2017 pagina 16 en 17
ND-ZrMs-180517

 


‘De fiets als prothese voor mijn hoofd’

74-jarige Nieuw-Guineaveteraan fietst 1400 km naar Lourdes

Doorn, 9 mei 2017 – Van 14 tot en met 18 mei 2017 fietst een klein team van veteranen van Doorn naar Lourdes, waar het team deelneemt aan de Internationale Militaire Bedevaart. De wegkapitein van dit team is de 74-jarige Tom van Mierlo uit Budel. Al zijn hele leven fietst hij lange afstanden, wat hem mede geholpen heeft om zijn ingrijpende ervaringen op Nieuw-Guinea te verwerken.

In 1962 werd Van Mierlo ingezet met het 41e Bataljon Stoottroepen op Nieuw-Guinea om dit Koninkrijksdeel te verdedigen tegen Indonesische infiltranten. In de praktijk betekende dit dat hij vaak weken aan één stuk de jungle in moest met een team van ongeveer acht militairen. Vooral de angst om ’s nachts aangevallen te worden heeft Van Mierlo een posttraumatisch stresssyndroom bezorgd. Van Mierlo: “We werden pardoes de jungle ingestuurd, hadden geen jungle-ervaring en een slechte voorbereiding. Dat is vragen om problemen.”

Fietsen als therapie

In het fietsen vond Van Mierlo een manier om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan. Als randonneur – langeafstandsfietser – maakte hij vele non-stop fietstochten van meer dan duizend kilometer. Van Mierlo: “Je rijdt op die manier je kop leeg. Ik denk dat het de cadans is die rust geeft. Ik heb dat ook bij andere veteranen met PTSS gemerkt, bijvoorbeeld tijdens een fietstocht naar Sarajevo. Fietsen doet echt iets met je! Bovendien heb je onderweg vaak leuke gesprekken.”

Angst

De tocht naar Lourdes bestaat onder andere uit drie etappes van meer dan 350 kilometer. Dat betekent dat de fietsers vaak tegen middernacht aankomen en daarom grote stukken in het donker fietsen. Om ook in het donker te gaan fietsen, was voor Van Mierlo op een gegeven moment een bewuste keuze. “Ik had nog altijd die angst voor nachtelijke aanvallen. Maar ik vond dat je daar niet in moest berusten. Door ook ’s nachts te gaan fietsen heb ik die angst voor het grootste deel kunnen overwinnen. Het mooie is dat je tijdens een nachtelijke fietstocht vaak de beste gesprekken hebt. Ik heb daar goede vriendschappen aan overgehouden.”

Laatste fietstocht

Voor Van Mierlo is de tocht naar Lourdes tevens de afsluiting van zijn randonneurschap. Hij merkt dat zijn leeftijd hem parten speelt. “Daarom hebben mijn teamgenoten mij aangewezen als wegkapitein”, lacht Van Mierlo. “Dan kan ik het tempo aangeven. Maar ook vanwege mijn ervaring natuurlijk.” Dat de fietstocht in Lourdes eindigt, spreekt hem als katholiek zeer aan. Van Mierlo: “Ik hoop daar toch een stuk rust te vinden. Bovendien heb ik van verschillende familieleden en vrienden de vraag gekregen om daar voor bepaalde mensen een kaars op te steken. Dat ga ik zeker doen. Mijn moeder had altijd prachtige verhalen over Lourdes. Ik wilde dat zeker ook een keer meemaken en vind het bijzonder om op deze bijzondere manier daar naartoe te fietsen.”

Eerbetoon

Het team bestaat uit vier veteranen, allen lid van de fietsvereniging Wounded Warriors Nederland. De fietstocht is een bijzonder en sportief eerbetoon aan de oudste generatie Nederlandse veteranen van de Tweede Wereldoorlog. De fietsers volgen namelijk de route die sommige ‘Engelandvaarders’ tijdens de Tweede Wereldoorlog volgden toen zij via België, Frankrijk, de Pyreneeën en Spanje naar Engeland uitweken om een bijdrage aan de strijd tegen Duitsland te kunnen leveren. Meer in het bijzonder volgt de fietstocht grotendeels de route die Ellis Brandon volgde richting Spanje. Zij was een van de weinige vrouwelijke ‘Engelandvaarders’ destijds.

 

 


 

Veteranen fietsen in het spoor van de Engelandvaarders naar Lourdes

Doorn, 9 mei 2017 – Van 14 t/m 18 mei 2017 fietst een klein team van veteranen van Doorn naar Lourdes, waar het team deelneemt aan de Internationale Militaire Bedevaart. Het is een bijzonder en sportief eerbetoon aan de oudste generatie Nederlandse veteranen van de Tweede Wereldoorlog. De fietsers volgen namelijk de route die sommige ‘Engelandvaarders’ tijdens de Tweede Wereldoorlog volgden toen zij naar Engeland uitweken om een bijdrage aan de strijd tegen Duitsland te kunnen leveren.
Meer in het bijzonder volgt de fietstocht grotendeels de route die Ellis Brandon aflegde richting Spanje. Zij was een van de weinige vrouwelijke ‘Engelandvaarders’ destijds. De sportieve uitdaging van het fietsteam telt bijna 1400 kilometer, te fietsen in 5 dagen.

Motto

Het team fietst onder het motto ‘Binden – Bewegen – Bezinnen – Boeien’. Deze vier begrippen slaan op het binden van veteranen (jong-oud, in dienst-uit dienst-Nederlands-buitenlands) tijdens de fietstocht en in Lourdes, het belang van bewegen (sport, buitenactiviteiten) ter bevordering van een goede lichamelijke en mentale gezondheid voor veteranen, het bezinnen om de eigen missie-ervaringen een plek te kunnen geven en stil te staan bij de offers en verdiensten van andere groepen veteranen en het boeien van anderen in de samenleving voor de ervaringen van veteranen.

Teamsamenstelling

Het team bestaat uit vier veteranen, allen lid van de fietsvereniging Wounded Warriors Nederland:

  • Gerard Kootstra uit Waddinxveen, een 34-jarige veteraan uit dienst en beginnend ondernemer (beveiligingsbranche) die begin deze eeuw tweemaal (Regiment Limburgse Jagers en Regiment Fuseliers Prinses Irene) door de Landmacht naar Bosnië is uitgezonden (SFOR).
  • Kapitein Linda Rullens uit Gouda, 36 jaar. Zij is in dienst bij de Marechaussee en is in 2014 uitgezonden naar Zuid-Sudan (2014), waar zij later ook nog een aantal maanden bij een NGO vrijwilligerswerk deed.
  • Sergeant-majoor Wolf de Wilde uit Vogelenzang (50 jaar). Hij is in dienst bij de Marine en heeft vijf missies op zijn naam staan: drie maal voormalig Joegoslavië (jaren ’90), Enduring Freedom (2006) en Libanon (2007).
  • Tom van Mierlo uit Budel, inmiddels gepensioneerd na een loopbaan in de bouw. Hij is 74 jaar en werd in 1962 met het 41e Bataljon Stoottroepen ingezet op Nieuw-Guinea om dit Koninkrijksdeel te verdedigen tegen Indonesische infiltraties.
  • Ploegleider: Martin Elands (50 jaar) van het Veteraneninstituut

 


 

Krantenartikelen over de fietstocht naar Lourdes