Stichting Militaire Lourdes Bedevaart Top fotoTop fotoTop foto Insigne 2023


Agenda

Militaire Bedevaart

Militaire bedevaart

Al meer dan 50 jaar speelt zich in Lourdes een internationale ontmoeting af van militairen. Enkele honderden Franse en Duitse militairen begonnen daar kort na de Tweede Wereldoorlog mee om afstand te nemen van het oorlogsgeweld en nieuwe wegen naar vrede te vinden. Inmiddels is het tot een happening uitgegroeid van ruim 10.000 (jonge) militairen vooral uit Europa, maar ook al daarbuiten.

Kernwoorden van deze week zijn wereldvrede, verbroedering, bezinning, ontmoeting en plezier. Immers alle militairen herkennen elkaar in het werk dat ze steeds meer in internationaal verband uitoefenen: vrede brengen. Daarop kunnen we elkaar aanspreken, dat mogen we met elkaar vieren.

Maar dan is het bedevaartsoord ook één bruisend stadje. Één keer per jaar zijn de smalle straten en haar terrasjes gevuld met schitterend uitgedoste militairen uit tientallen landen. Muziekcorpsen of bandjes van kleiner formaat brengen er de sfeer goed in.

Elk jaar reist ook een Nederlandse delegatie af naar dit evenement in Lourdes: per vliegtuig, touringcar en op de motor.

Je moet het meemaken voor je het begrijpt!
Maar vooral: je moet er voor openstaan en het met je laten gebeuren. Schrijf je daarom in.

Wie kunnen deelnemen?

Deelname aan de militaire bedevaart is mogelijk voor:

  • alle militairen en burgerambtenaren in actieve dienst van het ministerie van defensie
  • beroepsmilitairen b.d., reservisten en gepensioneerde defensieambtenaren
  • leden van de BNMO met een militaire achtergrond
  • veteranen

Voor alle categorieën geldt dat de deelnemer één introducé(e) mag meenemen. Bent u ouder dan 75 jaar, dan bekijkt een arts met u de mogelijkheden. Ingeval van overboeking beslist het bestuur over deelname. Dat geldt ook met betrekking tot de eventuele mogelijkheid van een vliegreis door gezonde bedevaartgangers. Van de deelnemers wordt een redelijke conditie verwacht: in ieder geval moet u in staat te zijn zelfstandig een half uur te kunnen lopen, inclusief traplopen.

Indien uw lichamelijke toestand deelname niet mogelijk maakt, kunt u het bestuur verzoeken deel te mogen nemen aan de medisch begeleide vliegreis. U richt dit verzoek schriftelijk aan het bestuur met opgave van redenen. Het adres vindt u op het aanmeldingsformulier. Er zal dan een medisch advies aan het bestuur worden uitgebracht.

Hoe reis je?

Er zijn de volgende vervoersmogelijkheden:

  • Per dagbus: bij voldoende inschrijving vertrekt de bus vanuit Utrecht en Best/Breda. Onderweg naar Lourdes wordt overnacht in Orleans.
  • Bij voldoende inschrijving is het mogelijk om met een nachtbus te reizen. Deze bus vertrekt vanuit Amsterdam/Breda en rijdt – zonder overnachting onderweg rechtstreeks naar Lourdes. Terugreis: idem. In deze bus is plaats voor maximaal 40 personen met zit/ligstoelen, waardoor een comfortabele zitplaats is gegarandeerd. Een ontbijtpakket is natuurlijk inbegrepen.
  • Per motor.

Verblijf te Lourdes

Je krijgt in Lourdes volpension in een net hotel, met kamers voorzien van toilet en douche. Je mogelijke kamergenoot geef je op het inschrijfformulier aan. Er is een zeer beperkte mogelijkheid voor inschrijven op een 1-persoonskamer.