Stichting Militaire Lourdes Bedevaart Top fotoTop fotoTop foto Insigne 2023


Agenda

Militaire Motorbedevaart

Lourdes kan je op veel manieren bereiken; zoals auto, vliegtuig en (nacht-) bus. Maar heb je wel eens nagedacht om met jouw motor in deze richting te gaan? Het gaat bij deze motorbedevaart immers niet alleen om de bestemming, de weg is misschien nog wel belangrijker! Daarom wordt alweer sinds 2006 per motor naar Lourdes gereden.

Een aalmoezenier en een afvaardiging van de motorrijders verzorgen een aantal randvoorwaarden: het plannen van tussenstops, bezienswaardigheden, betekenisvolle plekken en routesuggesties. Deze ‘rit der ritten’ met gelijkgestemden biedt alles wat een bedevaart is: bezinning, innerlijke verdieping, verbroedering, saamhorigheid, volharding en rust. Daarnaast is het een duurinspanning die veel van motorfiets en berijder vraagt!

Op maandag van de week van de militaire bedevaart verzamelen uit alle windstreken rond de veertig ‘motards’ op een startlocatie. Na een (hernieuwde) kennismaking, indeling van de rijgroepjes, een laatste controle van de routes en een goede nachtrust is iedereen er klaar voor! Onderweg naar Lourdes rijd je in kleine groepjes, in eigen tempo, je eigen route. Verder wordt de bedevaart ondersteund met een motorambulance. Zelfs je bagage wordt vervoerd naar de hotels. Hierdoor kan je je concentreren op wat voor jou belangrijk is!

Na twee tussenstops (met overnachting) rijd je als groep op donderdagmiddag Lourdes binnen. Je wordt binnengehaald door de Nederlandse pelgrims die eerder die dag met de bus of het vliegtuig zijn aangekomen. Tijdens het weekend van de militaire bedevaart maakt de motorgroep een integraal en hecht onderdeel van de Nederlandse delegatie uit. Maar daar waar anderen een wandeling in de Pyreneeën maken, doet een motard dat op twee wielen, toch?

Na de afsluiting van de militaire bedevaart vertrekken de groepjes noordwaarts. Na drie overnachtingen gaat ieder weer zijnsweegs vanuit Noord-Frankrijk of Zuid-België. Maar niet voordat bij de laatste stop een kleine ceremonie met kranslegging plaats heeft gevonden bij een relevant monument. Ongeveer 3500 km met jezelf in je helm, geestelijk gelaafd en moe, wordt alweer snel aan de volgende editie gedacht…. Een paar maanden na de militaire bedevaart is er een reünie van de motorrijders ergens centraal in Nederland om herinneringen op te halen en uit te wisselen…..wat deed het met jou?