Stichting Militaire Lourdes Bedevaart Top fotoTop fotoTop foto Insigne 2023


Agenda

Reisverslagen 2014

Hieronder staat een overzicht van de reisverslagen die gemaakt zijn naar aanleiding van de 56e Internationale Militaire Bedevaart te Lourdes.

 

Persconferentie 56e militaire Lourdesbedevaart.

Aanwezig:

      Mr. Bernard Rouvier, Hospitalité Notre Dame des Armées,
      Mgr. Luc Ravel, Franse legerbisschop,
      Mgr. Dr. Werner Freistetter, Directeur Instituut voor Religie- en Vredesvraagstukken,
      Mr. Blaise Rebotier, directeur PMI.

 

Aan de 56e Internationale Militaire Bedevaart doen 12.000 militairen mee uit 40 landen. Er zijn militairen uit bijvoorbeeld Equatoriaal Guinee, Mali, Oekraïne. “Samen voor de vrede”. De 56e bedevaart wordt gekenmerkt door de getuigenissen van gewonde militairen tijdens vredesoperaties.

Mgr. Ravel geeft aan dat dit zijn 5e bedevaart is als legerbisschop van Frankrijk. Hij is blij met de deelname van 40 landen. Er is een algemeen programma, daarnaast heeft elk land zijn eigen programma. Er is speciale aandacht voor de kracht van het gebed voor de gewonde en gehandicapte militairen.
Lourdes beleven is niet meer een exclusieve katholieke aangelegenheid, we hebben ook kameraden in andere religies. Er is bijvoorbeeld een vertegenwoordiging uit Pakistan. Militairen van verschillende geloven bidden voor dezelfde vrede.

Een persoonlijk aandachtspunt van de bisschop is het feit dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Toen was deelnemen aan de oorlog nog een stoere aangelegenheid. In de loop der tijd is dit veranderd. Het streven was gericht op nooit meer oorlog maar nu zie je steeds meer conflicten opdoemen. Hij roept op tot nadenken over de afgelopen 100 jaar: politiek en religie moeten gescheiden blijven. De ideeën over oorlogsvoering hebben zich ontwikkeld van het is goed en heroïsch tot het streven naar wereldvrede nu. Speciaal in deze crisistijd zie je weer steeds meer extreme ideologieën opkomen waardoor escalaties mogelijk zijn.

President Hospitalite Notre Dame des Armees: er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor militairen die tijdens vredesmissies gewond of verlamd zijn geraakt of ziek zijn geworden. Er volgt een moeilijk traject van ziekenhuis – revalidatie – misschien weer aan het werk. Het gevoel van eigenwaarde neemt hierdoor af. Sport kan een belangrijke rol spelen bij het herstel. Hij noemt het voorbeeld van een gewonde soldaat, die een been verloren was, die de uitdaging aanging om de Mont Blanc te beklimmen. Daardoor kreeg zijn leven weer zin. Door de sportieve uitdaging wordt de negatieve spiraal doorbroken.

Op 17 mei vindt er een sportieve uitdaging plaats van gewonden militairen met jongeren die allerlei sportieve prestaties met elkaar aangaan. Op 18 mei een mars naar de bergen begeleid door de gendarmerie. De bisschop van Lourdes zal bij het vertrek aanwezig zijn, waarna er een mis op de berg is.

Er is tijdens de bedevaart dus speciale aandacht voor het leven van gewonden.

 

56e Militaire Bedevaart Lourdes 2014

Ook dit jaar vond begin mei de jaarlijkse Internationale Militaire Bedevaart naar Lourdes plaats. Er waren maar liefst zo’n 13.000 militairen uit 36 verschillende landen. Een bont en kleurrijk gezelschap trok door Lourdes. Lourdes, het stadje aan de voet van de Pyreneeën, was voor een week even een militaire vesting. Een indrukwekkend geheel van jongeren, ouderen, zieken, gezonde, gelovigen, ongelovigen die allemaal in navolging van de verschijningen van de dame in het wit aan Bernadette Soubirous naar deze bijzondere plaats komen om te bidden of om kracht op te doen voor de gedachten en intenties meegebracht van huis. Bij deze grot in Lourdes, een bijzondere plek, heerst vrede en rust. Altijd zijn er mensen te vinden, dag en nacht. Overdag vele drommen mensen die de grot willen aanraken en er willen bidden of stil zijn. Om bij de waterbron, door Bernadette in opdracht van de dame in het wit gevonden, kracht op te doen en te drinken tot heil en gezondheid. De vele kaarsen als blijk van gebedsintenties maken diepe indruk.

Vanuit Nederland was een militaire delegatie van zo’n 200 man aanwezig. Vervoerd met de bus, het vliegtuig en op de motor. Een groep adelborsten, het muziekkorps van de Garde grenadiers en jagers, een grote delegatie uit Aruba, o.l.v. Ds. Gert Pennenkamp, de motorbedevaart-gangers, een grote groep veteranen, zieken en gewonden, ondersteund door het korps aalmoezeniers met legerbisschop Mgr. Jozef Punt en ondersteund door het bestuur van de stichting militaire Lourdesbedevaart. Daarnaast waren er een aantal genodigden, waaronder een prachtig zingende tenor, winnaar van Holland got talent uit 2010.

In Lourdes was er een indrukwekkend programma met internationale vieringen, zoals de massale openings- en sluitingsceremonies. Daarnaast had elk land eigen bijeenkomsten en gebedsvieringen. Deze nationale vieringen hadden een intiem karakter. Hier werd stil gestaan voor de eigen gedachten en intenties. Ook de grote en kleine kruiswegvieringen op de Calvarieberg waren indrukwekkend en mensen werden er geraakt! Mede door de persoonlijke getuigenissen van militairen werd de kruisweg actueel.

Lourdes is ook een plaats van ontmoeting met mensen. Dit is misschien wel het grootste wonder van Lourdes. Mensen zijn als pelgrim onderweg en als een familie met elkaar verbonden. Er was voldoende tijd voor een goed gesprek, voor ontspanning, voor een concert, samen onderweg te zijn naar het heiligdom, of in de stad te genieten van een terrasje of een bezoek aan een van de vele souvenirwinkeltjes. Lourdes heeft voor elk wat te bieden. Daarnaast was er een uitstapje naar de Gavarnie in de Pyreneeën. Met name voor de delegatie uit Aruba was dit een speciale ervaring. Zij hadden nog nooit sneeuw gezien. In de Gavarnie ligt eeuwige sneeuw op de bergtoppen: een indrukwekkend natuurschoon.

Het is moeilijk om precies uit te leggen wat er in Lourdes gebeurt. Het is meer een spirituele ervaring op je eigen pelgrimsweg in het leven. Voor mijzelf kan ik spreken dat ik aangeraakt ben door deze bijzondere plaats. Vooral de plaats bij de grot. De vrede en rust van het gebed van vele duizenden pelgrims was tastbaar op die plaats en raakte mijn hart. Ik kon mijzelf geestelijk opladen en ben anders thuisgekomen van Lourdes dan dat ik vertrok. Ik kan als aalmoezenier iedereen van harte aanbevelen volgend jaar mee te gaan naar Lourdes en ik hoop dat er weer vele militairen zijn die zullen meegaan en zich willen laten aanraken door het mysterie van Lourdes.

Maarten Schriks, aalmoezenier