Stichting Militaire Lourdes Bedevaart Top fotoTop fotoTop foto Insigne 2024


Agenda

Militairen bezinnen zich in Lourdes

Artikel op Defensie Intranet d.d. 20 mei 2019, tekst hieronder geciteerd.

Militairen bezinnen zich in Lourdes

20 mei 2019 | 14:09

300 militairen, veteranen, bewoners van Bronbeek en familieleden. Met deze delegatie nam de Rooms-Katholieke Geestelijke Verzorging dit weekeinde deel aan de 61e Internationale Militaire Ontmoeting in Lourdes.

Aan de pelgrimage deed voor het eerst een Nederlandse minister mee. Minister Ank Bijleveld-Schouten was nagenoeg het hele weekeinde er bij, evenals Directeur Veiligheid Defensie generaal-majoor Nico van der Zee en commandant OTC KMar kolonel Frank Rippens.

De Nederlandse delegatie was een diverse groep met jong, een groep VeVa-leerlingen van ROC Landstede uit Harderwijk en marechaussees in opleiding, maar ook oud: een groep bewoners van Bronbeek. Daarnaast bestond de delegatie uit (oud-)militairen en veteranen voor wie een bezoek aan Lourdes betekenisvol is.

Programma

Het programma bestond uit vieringen en ontmoetingen binnen en buiten de heiligdommen in het dorpje aan de voet van de Pyreneeën. Thema was dit jaar ‘Zoek de vrede en streef die na’. De deelnemers bezochten verschillende missen en konden de Kruisweg afleggen. De Regimentsfanfare Grenadiers en Jagers gaf een kort concert. Een internationale sportwedstrijd en een internationale dodenherdenking maakten ook deel uit van de ontmoeting.

De meeste deelnemers reisden per vliegtuig en nachtbus naar Lourdes en weer terug. Een klein aantal ging per motor naar Zuid-Frankrijk. Die vertrokken afgelopen dinsdag al en komen naar verwachting aankomende donderdag weer terug.