Logo Mil. Ordinariaat Top fotoTop fotoTop foto logo PMI


Agenda

Bedevaart 2022

KOM MEE NAAR LOURDES

Er zijn militairen die het durven: mee gaan met een bedevaart. Gelovig of niet, christen of anderszins, we nodigen je graag uit om met ons naar Zuid-Frankrijk te reizen. Ook dit jaar nemen wij vanuit Nederland deel aan de Internationale Militaire Lourdesbedevaart. Deze unieke ervaring staat gepland van donderdag 12 tot en met maandag 16 mei 2022.

Wij verwachten dat ook dit jaar – na twee wegens corona afgelaste bedevaarten – weer vele duizenden militairen uit meer dan twintig landen zullen deelnemen aan deze ‘spirituele vierdaagse’. Iedere keer weer een feest van verbroedering en een spektakel aan militaire outfits, boordevol muziek en afwisseling.

Voor de meeste mensen minder alledaags is het bezoeken van kerken, het deelnemen aan eucharistievieringen en het meelopen in een processie. Hoe vaak komt het voor dat je in je DT een kaarsje opsteekt bij een Mariabeeld? Waar maak je nog mee dat je samen met collega’s wandelend de kruisweg bemediteert?

Unieke plek

Lourdes is één van de belangrijkste katholieke bedevaartsplaatsen ter wereld. Een plek waar al honderden mensen op wonderbaarlijke wijze zijn genezen van de meest uiteenlopende ziektes en aandoeningen. Jaarlijks komen hier miljoenen pelgrims naartoe om te bidden, om zich te wassen met het water uit de rots, en om in de voetsporen te treden van Bernadette Soubirous. De vraag is natuurlijk of jij het aandurft om je hier tussen te begeven met je militaire voorkomen.

Je moet het maar durven

Mocht je al enige schroom hebben, weet dan dat die ter plaatse meestal verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je zult zien wat er gebeurt met de meest stoere militairen op het moment dat ze weer even gewoon mens zijn. Als ze geen hakken maken, maar stil een kruisje slaan. Dat is daar namelijk heel gewoon. En daarom ook zo bijzonder.

Diepere lagen

Zit er in jou een diepere laag? Zou jij ook wel weer eens in contact willen komen met een deel van jezelf dat niet zo vaak wordt aangesproken? Samen met collega’s worden opgetild uit het alledaagse, om eens na te gaan wat voor jou heilig is? Je moet het maar durven…

Doe eens iets wat je anders waarschijnlijk nooit zult doen; ga mee op bedevaart! Inschrijven kan tot 10 maart 2022. Je vindt het formulier op www.militairebedevaart.nl/aanmelden

De reis

Alle (post)actieve militairen en burgerambtenaren van Defensie zijn welkom om deel te nemen. Zij mogen ieder één introducé(e) of begeleid(st)er meenemen. Bent u ouder dan 75 jaar, dan bekijkt een arts met u de mogelijkheden.

Uitgangspunt is dat iedere deelnemer in staat moet zijn om met een bus te reizen. We zetten nachtbussen in, e.e.a. afhankelijk van het aantal aanmeldingen.
Mocht u daartoe niet in staat zijn, bijvoorbeeld vanwege afhankelijkheid van een rolstoel, wordt bezien of er een vliegtuigstoel voor u beschikbaar is. Het bestuur laat zich in dat geval adviseren door een arts, net als bij de leeftijdsbeperking.

De kosten bedragen € 520,- voor de nachtbus, exclusief toeslag éénpersoonskamer à € 100,-.

De prijzen voor de vliegreis worden bekend gemaakt indien u daarvoor in aanmerking komt.

De motorbedevaart kost € 635,- exclusief toeslag éénpersoonskamer van € 295,- (11 overnachtingen), de brandstofkosten en de maaltijden onderweg.

Bij de reiskosten zijn inbegrepen:

  • alle toeslagen
  • voor motoren tijdens de reis alleen ontbijt
  • verblijf te Lourdes: vier hotelovernachtingen – vol pension
  • groepsreisverzekering De Europeesche (beperkte reis- en bagagedekking; deze voorziet niet in een annuleringsdekking voor Corona of quarantaine verblijf)
  • inschrijving bij de Pelerinage Militaire International en PMI-insigne 2022

Niet inbegrepen is: een uitgebreide reis- en bagagedekking alsmede een annuleringsverzekering voor kosten in verband met Corona. De polisvoorwaarden zijn aanzienlijk aangescherpt. Laat u zich ter zake goed door uw eigen verzekeraar voorlichten. Het kan voordeliger zijn eventuele kosten bij annulering zelf te dragen.

Let op! Indien u onverhoopt als gevolg van COVID besmet raakt en in quarantaine moet, moet u mogelijk achterblijven en kunt u niet met de groep mee terug naar Nederland. U dient dan op eigen kosten terug te reizen. Ook de verblijfskosten voor extra dagen in Lourdes komen voor uw eigen rekening – tenzij uw eigen reisverzekering deze vergoedt. De organisatie zal er natuurlijk alles aan doen om u in zo’n geval te ondersteunen, maar de stichtingsmiddelen zijn beperkt en u bent en blijft zelf eindverantwoordelijk.

Mocht u als alleen reizende ervoor willen kiezen tezamen met een andere bedevaartganger op een hotelkamer te slapen, kunt u dat op het inschrijfformulier aangeven. U moet daarbij wel beseffen dat dit gevolgen met zich meebrengt, mocht u of uw kamergenoot onverhoopt positief getest worden op COVID. Indien mogelijk zullen we zo iemand in voorkomend geval proberen op een andere kamer onder te brengen, maar we kunnen dat niet op voorhand garanderen.

Ook dit jaar is het weer mogelijk om te overnachten in het tentenkamp. De kosten voor het tentenkamp zijn: Leerlingen militaire opleidingen niet zijnde officier in groepsverband € 105,–. Militairen tot 30 jaar € 315,–. Deze kosten betreffen de maaltijden, overnachtingen, reiskosten en het insigne.
Details over de verzorging en het programma krijgt u zodra u uw belangstelling via het inschrijfformulier heeft kenbaar gemaakt.